آشنایی با شیوه عقد قراردادهای سالن زیبایی

[kkratings]

چرا قراردادهای سالن زیبایی با پرسنل ضرورت دارد؟ اکثر مشکلات و اختلافات پیش آمده میان مدیران و پرسنل سالن های زیبایی بر سر این موضوع است که پرسنل درصدی به عنوان اصلی ترین نیروی انسانی این اماکن بدون عقد قرارداد مابین خود و صاحب کار و بیمه تامین اجتماعی مشغول به کار می شوند. متاسفانه عدم آگاهی برخی از مدیران آرایشگاه ها نسبت به عقد قراردادهای سالن زیبایی با پرسنل استخدامی خود باعث می شود تا نگرانی ها و بی اعتمادی های بسیاری در این حوزه به وجود آورده و مدیران این دسته از اماکن را گرفتار مشکلاتی نظیر مجازات و جرایمی مطابق قانون کار و تامین اجتماعی کند. از این رو نیاز است پیش از راه اندازی این حرفه و شروع به کار در سالن های زیبایی از مسائل حقوقی مرتبط با کار در آن از جمله قراردادهای سالن زیبایی مطلع شد.

اگرچه اولین اقدام در تاسیس آرایشگاه و سالن های زیبایی به مثابه سایر مشاغل اخذ مجوز رسمی از اتحادیه های آرایشگری است اما پس از آن تنظیم مفاد قانونی تحت عنوان عقد قراردادهای سالن زیبایی برای شروع یک همکاری قابل قبول با پرسنل بایستی مهم ترین اقدام مدیران باشد. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا بیشتر اهمیت این موضوع را که چرا باید با پرسنل خود قرارداد داشته باشیم مورد بررسی قرار دهیم. با مجموعه تحقیقاتی فرشته الوندی همراه باشید.

برخی از این مقدمات عبارتند از :

قوانین مربوط به قراردادهای سالن زیبایی

قراردادهای سالن زیبایی همچون سایر قراردادهای کاری به رابطه ای دو طرفه گفته می شود که به صورت شفاهی یا کتبی منعقد می شود. اگرچه می توان آن را هم با حضور و هم بدون حضور شاهدین به ازای حق الزحمه برای مدت زمانی مشخص یا غیر مشخص میان کارفرما و پرسنل تنظیم. به طور کلی این نوع از قرارداد کاری بر اساس یک سری اصول و قوانین خاصی منعقد می گردد که گاه این قوانین بر اساس مفاد مندرج در قانون کار و تامین اجتماعی و گاه برگرفته از عرف و قوانین محلی و صنفی است. با این حال ممکن است برخی از مدیران و کارفرمایان سالن های زیبایی با در نظر گرفتن عرف، تکرار یک رفتار و همچنین شرایط آرایشگاه خود قراردادی را تنظیم کنند. ناگفته نماند چنین قراردادی حتما با رضایت طرفین همراه است؛ اما چنانچه مفاد مندرج در قرارداد بر اساس قانون اداره کار و تامین اجتماعی باشد بی شک شرایط کار برای پرسنل متفاوت و البته مشخص شده می باشد.

آشنایی با شیوه تنظیم قراردادها

درباره نحوه تنظیم قراردادهای سالن زیبایی بیشتر بدانید. تاسیس و راه اندازی یک سالن زیبایی با تمامی امکانات و خدمات خاص خود کار دشواری است؛ اما در شرایطی این کار سخت تر می شود که مدیر و کارفرمای آن با اصول و قوانین مربوط به کار در آرایشگاه از جمله شیوه همکاری با پرسنل آشنایی نداشته باشد. بی شک یکی از مهم ترین اصولی که در کسب موفقیت و شهرت این گونه اماکن تاثیرات بسیاری دارد شیوه عقد قراردادهای سالن زیبایی میان کارفرما و پرسنل است. در مطالب فوق در رابطه با این موضوع و قوانین مربوط به آن توضیحات مفصلی ارائه گردید؛ اما آنچه که مهم است این خواهد بود که حتما مواردی در راستای تدوین متن اضافه می شود که با رضایت کامل طرفین همراه بوده و امضای آن ها قانونی بودن قرارداد را ثابت می کند.

برای تهیه انواع قرار دادهای سالن زیبایی به پکیج قراردادهای سالن زیبایی خانم الوندی مراجعه کنید

شیوه تنظیم قراردادهای سالن زیبایی

در این راستا یکی از چالش های همیشگی در عقد قراردادهای سالن زیبایی مذاکره های مابین کارفرما و پرسنل است که اغلب با هدف ارتباط بهتر و رسیدن به توافقی دو طرفه صورت می گیرد. در این نوع مذاکره که ممکن است طی چند وقت کاری مشخص انجام پذیرد طرفین قرارداد به شرح وظایف و انتظارات خود می پردازند. اگرچه این کار با در نظر گرفتن نیاز طرفین انجام می گیرد. طی مذاکرات پیش از عقد قراردادهای سالن زیبایی مدیر یا کارفرما که بالاترین سمت اجرایی را در این گونه اماکن برعهده خواهد داشت موارد مهمی اعم از شرایط و ساعات کاری، حقوق و دستمزد، نحوه پرداخت دستمزد و… را مطرح می کند. چنانچه توافق در مذاکره اولیه انجام شد بررسی های لازم در خصوص شیوه عقد قرارداد صورت می گیرد

نکات ضروری در قراردادها

همان طور که در مطالب فوق نیز به آن اشاره شد زمانی که پرسنل و کارفرمای آرایشگاه توافقات لازم را پذیرفتند طرفین برای بستن قرارداد کاری رسمی و قانونی آماده می شوند. مهم ترین مفاد مندرج در این گونه قراردادها به مثابه سایر قراردادهای کاری و مطابق قانون کار و تامین اجتماعی بر این اساس است که هیچ یک از طرفین قرارداد اعم از پرسنل و مدیر سالن زیبایی وادار به انجام کار نکرده و یا اینکه خارج از چارچوب و قانون کار از وی طلب کار نخواهد کرد. آنچه که مبرهن است این است که در محتوای قرارداد کاری مذکور رعایت نکات و مفاد زیر لازم و ضروری است:

حضور طرفین جهت تنظیم قرارداد مذکور

ذکر دقیق عنوان قرارداد

مشخص کردن نوع قرارداد اعم از موقت یا دائمی

درج دقیق تاریخ قرارداد

ذکر شماره قرارداد مذکور

درج اطلاعات شخصی طرفین اعم از نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، تحصیلات، سن، شماره ملی، سابقه کار، شماره تماس، آدرس محل سکونت

درج دقیق مدت زمانی که پرسنل قصد انجام کار را دارند

ذکر تعیین خسارت و چگونگی پرداخت آن

ذکر نحوه پرداخت حقوق اعم از اینکه به صورت ماهیانه، روزانه و یا درصدی پرداخت می شود

دلایل نیاز به قراردادهای سالن زیبایی

چرا تنظیم قراردادهای سالن‌زیبایی مهم و ضروری است؟ به جرات می توان چنین بیان داشت که قرارداد مربوط به کار برای تمامی اصناف و حوزه های کاری لازم و ضروری بوده و جزء تفکیک ناپذیر ارتباط کاری افراد می باشد. به طبع حوزه مربوط به آرایشگاه و سالن های زیبایی هم از چنین قاعده و قانونی مستثنی نیست. از این رو کارفرمایان و مدیران این گونه اماکن که به دنبال استخدام افراد متخصص و حرفه ای در زمینه های مختلف آرایشگری هستند حتما باید این موضوع مهم را در اولویت کار خود قرار دهند. لازم به ذکر است که عدم وجود قراردادهای سالن زیبایی همچون سایر اصناف خطرات و زیان های احتمالی جبران ناپذیری را برای مدیران آن ها به همراه خواهد داشت

هر آنچه که باید درباره انواع مختلفی از قراردادهای سالن زیبایی بدانید

به طور کلی قراردادهای سالن زیبایی به مثابه سایر مشاغل دیگر به یک قرارداد کاری گفته می شود که به صورت رابطه ای میان پرسنل و کارفرما عقد و تنظیم می گردد. به عبارتی ساده تر این نوع از قرارداد که موجبات تضمین حق و حقوق طرفین را فراهم می آورد به صورت شفاهی یا کتبی تنظیم شده و بر اساس آیین و مفاد مندرج در آن هر یک از پرسنل در قبال دریافت حق الزحمه وظیفه خود را برای مدت زمان مشخصی برای کارفرما انجام می دهد. هر نوع از قراردادهای کاری که میان پرسنل و کارفرما منعقد می شود یک عامل موثر و دلگرمی است که باعث می شود نیروی کار با اعتماد و اطمینان بیشتری به کارفرما و محیط کار، زمان و انرژی مضاعف تری را نسبت به انجام وظیفه خود به خرج دهند. بی شک قراردادهای سالن زیبایی هم از چنین قاعده و قانونی مستثنی نیستند؛ اما متاسفانه در بسیاری مواقع عقد و تنظیم چنین قراردادهایی مشکلاتی را برای پرسنل، مدیران و صاحبان سالن های زیبایی فراهم آورده است. پیش از آنکه به اهمیت قراردادهای سالن زیبایی در این کسب و کار بپردازیم بیایید انواعی از این قراردادها را با هم بشناسیم.

معرفی انواع قراردادهای سالن زیبایی

به طور کلی قراردادهای سالن‌زیبایی از لحاظ مدت و نوع کار به انواع زیر تقسیم بندی می شوند:

قرارداد موقت

یکی از انواع قراردادهای سالن زیبایی به قرارداد موقت شهرت دارد. این نوع از قرارداد کاری در آرایشگاه ها و سالن های زیبایی همان گونه که از نامش هم پیدا است قراردادی است که طی آن تاریخ شروع و پایان کار از همان ابتدا برای طرفین مشخص می شود؛ بنابراین پس از تنظیم و اجرای آن کارفرما یا پرسنل نمی توانند آن را فسخ و یا نسبت به انجام وظایف مندرج در آن سر باز زنند. همچنین در قرارداد موقت، حداکثر مدت زمان موقت برای انجام وظایفی که در متن قرارداد ذکر شده معمولا توسط کارفرما و با رضایت پرسنل به تصویب می رسد.

قرارداد غیر موقت یا دائمی

شایان ذکر است چنانچه در قراردادهای سالن زیبایی به مثابه سایر قراردادهای کاری مدت زمانی برای انجام تمامی فعالیت ها و وظایف پرسنل تعیین نشود قرارداد غیر موقت یا دائمی تلقی می گردد. در این نوع از قراردادهای سالن زیبایی غیر از مفادی تحت عنوان درج تاریخ شروع کار هیچ تاریخ دیگری در متن قید نمی شود؛ به عبارت دیگر به لحاظ ماهیت چنین قرارداد کاری پرسنل استخدام در آرایشگاه ها و سالن های زیبایی به صورت دائم به فعالیت خود منصوب می شوند.

قرارداد کار معین

این نوع از قرارداد که مختص مشاغل و قراردادهای خاص اعم از قراردادهای سالن زیبایی است از اصول و قوانین مختص به خود پیروی می کند. طی این نوع از قرارداد کاری فعالیت انجام شده توسط پرسنل و در قبال مسئولیت های کارفرما مشخص می شود و سرانجام تمامی مفاد و آیین نامه های مندرج در آن توسط طرفین به امضاء می رسد. در قرارداد کار معین تحت عنوان مهم ترین قراردادهای سالن زیبایی ضروری است کارگر یا پرسنل تمامی موضوعات مندرج در قرارداد را به درخواست و ادوات کارفرما یا همان مدیران سالن های زیبایی به انجام برسانند

آیا قراردادهای سالن زیبایی برای تمامی پرسنل در این حوزه لازم است؟

همانطور که در مطالب فوق نیز به آن اشاره شد تهیه قراردادهای سالن زیبایی با هدف ایجاد آگاهی و افزایش مسئولیت کاری میان پرسنل صورت می گیرد. به علاوه آنکه طرفین قرارداد در رابطه با موضوع همکاری و همچنین مسئولیت های یکدیگر اطلاع کاملی پیدا کرده و براساس آگاهی از تمامی موارد، توافق و رضایت خود را کتبا اعلام می کنند. در نتیجه عقد و تنظیم قرارداد در یک رابطه جدید میان پرسنل و کارفرما یکی از ضروریات اصلی سالن های زیبایی است. از این رو و بنابه مفاد مندرج در قراردادهای سالن زیبایی چنانچه یکی از طرفین تصمیم به کوتاهی با سرپیچی از تعهدات حقوقی خود را داشته باشد طرف دیگر قرارداد می تواند با توسل به راه کارهای قانونی طرف مقابل خود را مستلزم به اجرای تعهدات و مسئولیت های خود کند.

شروط اساسی در انعقاد قراردادهای سالن زیبایی

تردیدی نیست که در انعقاد قراردادهای سالن زیبایی نیاز است تا تمامی نکات حقوقی و شرایط مربوط به صحت عقد و تنظیم قرارداد رعایت شود. در این خصوص قانون کار مفادی را نظیر رعایت قوانین و اصول عمومی قراردادها برای طرفین در نظر می گیرد. اگرچه بعضا دارای وجوه متفاوتی همچون اختلاف در مفاد قانونی می باشند که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت:

قصد و رضایت طرفین قرارداد

به مثابه سایر عقود، تنظیم قراردادهای سالن آرایشی بایستی با رضایت و توافق طرفین صورت گیرد. به عبارتی باید هر یک از طرفین قرارداد با تکیه بر عنصر میل و آگاهی نسبت به امضا قرارداد اقدام کنند. به این ترتیب تمامی تعهدات ناشی از قرارداد را با رضایت و میل باطنی خود قبول می کنند. اگرچه لازم به ذکر است در قانون اصلی کار اشاره چندانی به موضوع رضایت طرفین نشده است و در واقع این موضوع به قانون حقوقی طرفین قرارداد باز می گردد.

اهلیت طرفین قرارداد

برای انعقاد قراردادهای سالن زیبایی همچون سایر عقود اهلیت قانونی طرفین در زمره شروط اساسی است. البته برخلاف سایر مشاغل، کارفرما در سالن هایی زیبایی تنها شخص یا اشخاص حقیقی بوده و بر اساس اساسنامه مندرج در حوزه کاری خود اداره محل مربوطه را بر عهده دارد. اصل موضوع بر این مبنا است که مطابق قانون کار هیچ یک از طرفین قراردادهای سالن زیبایی نمی توانند صغیر یا غیر رشید باشند. در این صورت اهلیت لازم برای انجام مسئولیت های خود را ندارند.

مشروعیت جهت قرارداد

بی شک یکی دیگر از شروط اساسی در صحت قراردادهای سالن زیبایی این است که موضوعیت تعهد طرفین قرارداد دارای سمت و سوی مشروعیت باشد؛ بنابراین اگر کارگر یا پرسنل این گونه اماکن وادار به انجام کاری غیر مشروع شوند چنین قراردادی به لحاظ غیر قانونی بودن و موضوعات غیر شرعی مندرج در آن باطل است

معین بودن موضوع قرارداد

از شروط اساسی دیگر در عقد و تنظیم قراردادهای سالن زیبایی معین بودن موضوع قرارداد است. در حقیقت موضوع قرارداد در این حرفه نیز، دریافت حق الزحمه در قبال انجام دادن یک کار معین است. از این رو تعهدی که پرسنل در سالن های زیبایی برعهده می گیرند بایستی معین و معلوم باشد. در صورتی که تعدادی از قراردادهای سالن زیبایی برای چندین فرد تنظیم گردد بایستی حتما مشخص شود که هر یک از آن ها به کدام سمت در این شغل استخدام شده اند

فسخ قراردادهای سالن زیبایی چگونه است؟

به طور کلی پایان هر نوع قراردادی اعم از قراردادهای سالن زیبایی را می توان این‌گونه تعریف کرد: چنانچه در راستای انجام امورات مربوط به سالن های زیبایی انجام تعهدات و وظایف تعیین شده از سوی یکی از طرفین قرارداد متوقف گردد قرارداد مذکور در حالت تعلیق و یا بعضاً فسخ قرار می گیرد. از طرفی هم تمامی اصول و قوانین مربوط به فسخ قراردادهای سالن زیبایی مطابق قانون کار از جمله دفاعیات و حمایت های قانون مذکور از حقوق پرسنل است. در فسخ و خاتمه چنین قراردادی برخلاف تعلیق، رابطه کاری میان کارفرما یا همان مدیران سالن های زیبایی با پرسنل برای همیشه خاتمه می یابد. این در حالی است که ممکن است در تعلیق قراردادهای سالن زیبایی آثار حقوقی و مفاد مندرج در قرارداد برای یک مدت زمان موقتی موقف شود. اما در فسخ قرارداد، رابطه کاری میان طرفین قرارداد به طور کلی به اتمام رسیده و ارزش و اعتبار خود را از دست می دهد. اگرچه چنین فسخ قراردادی تنها مختص به سالن های زیبایی نیست و به واقع تمامی قراردادهای کار اعم از موقت و غیر موقت را شامل می شود. به علاوه آنکه ممکن است کاملاً اختیاری یا خارج از اراده یکی از طرفین قرارداد صورت گیرد.

بی شک یکی از دغدغه های اصلی بسیاری از کارفرمایان و پرسنل در انعقاد هر نوع از قرارداد کاری اعم از قراردادهای سالن زیبایی امضای قراردادی محکم، واضح و شفاف است. چه بسا بسیار دیده شده است به موجب عدم آگاهی یکی از طرفین قرارداد نسبت به قوانین و حق و حقوق مرتبط با خود نهایتاً به فسخ قرارداد از سوی آن ها منجر شده است. در هنگام خاتمه و فسخ قراردادهای سالن زیبایی به مثابه سایر قراردادهای کاری، کارفرما موظف است مطابق آیین و مفاد مندرج در متن کتبی قرارداد پاداش یا جرایمی را برای طیف کارگر خود در نظر بگیرد.

تعلیق قراردادهای سالن زیبایی چگونه است؟

در تعلیق قراردادهای سالن زیبایی ممکن است کارفرما بنا به دلایل ارادی، مسائل شخصی و یا دلایل فنی بدون اینکه کار در وضعیت خاتمه و پایان قرار گیرد و بدون در نظر گرفتن مفاد مندرج در ماده 15 قانون کار، فعالیت خود را با پرسنل موقتاً تعطیل می کند. در چنین شرایطی باید در نظر داشت از آنجایی که تعلیق قراردادهای سالن زیبایی از موارد پذیرش شده در قانون کار مرتبط با این حرفه نیست بنابراین در صورتی که به تشخیص مراکز ذیربط اعم از شورای حل اختلاف، کارفرما یا مدیران سالن های زیبایی عامل اصلی تعلیق قرارداد از سوی پرسنل شناخته شود بی شک کارگر یا پرسنل مستوجب دریافت خسارت اعم از دریافت حقوق ناشی از دوران تعلیقی است.

شرایط فسخ قراردادهای سالن زیبایی به چه صورت است؟

هر نوع از قراردادهای کاری بسته به شرایط و موقعیت خاصی فسخ می گردد. بدیهی است که فسخ قراردادهای سالن زیبایی هم از چنین قاعده و قانونی مستثنی نیست و بایستی ترتیبات مشخص شده ای برای آن لحاظ گردد. به همین خاطر از دیدگاه حقوقی و مطابق قانون کار نمی توان چنین قراردادهایی را یک طرفه و بدون در نظر گرفتن توافق طرفین قرارداد فسخ نمود. علاوه بر تمامی موارد و در نظر گرفتن ترتیبات مختص به فسخ قرارداد، گاهی اوقات و موارد خاصی ممکن است موجبات فسخ این دسته از قراردادهای کاری را فراهم آورد. به عنوان مثال چنانچه قراردادهای سالن زیبایی برای یک مدت زمان مشخص و انجام کاری معین تنظیم شده باشد در این صورت حق فسخ قرارداد از طرفین سلب می گردد. اما چنانچه پرسنل مفاد و آیین نامه های کتبی مندرج در قرارداد را نقض کند و به عبارتی تذکرات کتبی را زیر پا قرار دهد در این شرایط کارفرما یا مدیر آرایشگاه می تواند نسبت به فسخ قراردادهای سالن زیبایی اقدام کند. در ادامه مطلب به معرفی برخی از شرایط و موقعیت هایی که باعث فسخ چنین قرارداد کاری می شوند می پردازیم:

بازنشستگی پرسنل

فوت کارگر

از کار افتادگی بخشی یا کلی کارگر

استعفای شخصی کارگر

کوتاهی در انجام تعهدات خود و نقض آیین نامه انضباطی

پایان کار در قراردادهای سالن زیبایی که برای مدتی مشخص شده تنظیم شده باشند

فسخ قرارداد به گونه ای که در متن آن پیش بینی شده باشد

بیمه قراردادهای سالن زیبایی به چه صورت است؟

مطابق قانون کار و ماده 147 آن تمامی کارفرماهای مشمول این قانون اعم از مدیران آرایشگاه ها و سالن های زیبایی موظف هستند تا بر اساس مفاد مندرج در این قانون و بیمه تأمین اجتماعی کشور نسبت به بیمه کردن پرسنل واجدین شرایط خود اقدام کنند. باید گفت تمامی قراردادهای کاری در این حرفه اعم از قراردادهای موقت، معین و یا حتی قراردادهای دائم از لحاظ قوانین مندرج در بیمه تأمین اجتماعی دارای شرایط یکسانی هستند. در تمامی آن ها کارفرما به عنوان مدیر سالن زیبایی حق بیمه پرسنل خود را به یکی از شعبات سازمان تأمین اجتماعی کشور پرداخت کند. با این حال بد نیست بدانید که تمامی کارگران کارگاه های تولیدی و… به صورت پیمانی یا قراردادی مشغول به فعالیت هستند از لحاظ پوشش تأمین اجتماعی به مثابه سایر کارکنان مشاغل دولتی مشمول صندوق تأمین اجتماعی نیز می شوند. به شرطی که حق بیمه آن ها در طول تمامی دوران فعالیتشان توسط کارفرما پرداخت شود.

قراردادهای سالن زیبایی باید کتبی باشد

برخی از مدیران و کارفرمایان آرایشگاه ها در سراسر کشور در رابطه با تنظیم قراردادهای سالن زیبایی بر این باور هستند که من جمله این قراردادها می توانند به صورت شفاهی نیز منعقد شوند. اگرچه چنین باور و اعتقاداتی بر پایه هایی نادرست بنا شده است و توصیه کارشناسان و مشاوران حقوقی در این زمینه بر این است که حتماً قراردادهای کارگران در این گونه اماکن ولو پرسنلی با مدت کاری کوتاه مدت به صورت کتبی تنظیم گردد. همچنین این که در قراردادهای سالن زیبایی به صورت کتبی بایستی عنوان متن به صورت واضح تعیین شود. همچنین صریح بودن متن قرارداد در حذف هر گونه ابهام و عبارات نامفهوم از دیگر نکات کلیدی تنظیم این نوع قرارداد کاری به شمار می آید.

در مطالب پیشین گفتیم که یکی از مزیت های انعقاد قراردادهای سالن زیبایی این است که شرایطی برای پرسنل لحاظ شود که از حق و حقوق خود آگاه شوند. اگر قرارداد به صورت کتبی تنظیم شود نه تنها موجب بهتر شدن روابط کاری میان کارفرما و پرسنل در این اماکن می شود بلکه اگر کارفرما بخواهد اقداماتی خلاف قانون و مقررات مندرج در متن قرارداد انجام دهد حقوق پرسنل حفظ شده و کار به ضرر آن ها تمام نشود.

آموزش پیشنهادی

این مقاله را هم بخوانید

این ویدیوها را هم ببینید

دیدگاه کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

سبد خرید
ورود | ثبت نام
شماره موبایل خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد